Recibido a través de la Soc. Española de Historia de la Medicina (SEHM).
Carmel Ferragud i Gabriel Ensenyat Pujol
Institut Interuniversitari López Piñero – Universitat de València / Universitat de les Illes Balears
La mala salut dels esclaus: treball, maltractament i medicina (Regne de Mallorca, ss. XIV-XV)
18 de maig del 2022, 17 hores
Format híbrid
- a) https://us02web.zoom.us/j/6708521774?pwd=Ni9iNkNXNTl0QndtcmtrbXhNQXVNdz09
- b) Presencial: Aula de seminaris (1er pis) IMF-CS c/ Egipcíaques, 15, 08001 Barcelona
Coordinen Ivan Armenteros, Roser Salicrú i Lluch, i Oliver Hochadel (IMF-CSIC)
Activitat organitzada pels grups d’Estudis Medievals i d’Història de la Ciència,
Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats (CSIC, Barcelona)
Resum: A través de la documentació localitzada a l’Arxiu del Regne de Mallorca es fa una aproximació a la salut dels esclaus i, en particular, al seu deteriorament com a conseqüència dels tipus de treball que realitzaven, però també dels càstigs corporals que els eren infligits. El fet que a Mallorca el nombre d’esclaus fos molt elevat i que fos possible el càstig directe per part del propietari ha deixat un rastre documental més clar que no a altres llocs com Catalunya i València, on calien permisos de les autoritats per doblegar els captius desobedients. Tanmateix, els esclaus i les esclaves eren preuades mercaderies i, en certa mesura, s’havia de preservar la seua salut. La documentació permet també observar com eren atesos habitualment aquells homes i dones després de ser castigats o, fins i tot, quan calia atendre malalties més complexes i cares de resoldre.
Carmel Ferragud és Professor Titular de la Universitat de València i membre de l’Institut Interuniversitari López Piñero. Doctor en Geografia i Història (2002), forma part de l’equip de la línia de recerca Sciència.cat, repetidament finançada amb projectes dirigits per Lluís Cifuentes des de la Universitat de Barcelona. És coordinador de la base de dades online Corpus Medicorum Catalanorum (MedCat) [amb Lluís Cifuentes] i del web Falconeria a la Corona d’Aragó (FalconAr) [amb Ricardo M. Olmos de León]. És membre de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM-UB). Entre les seves publicacions destaquen les monografies Medicina i promoció social a la Baixa Edat Mitjana (Corona d’Aragó, 1350-1410) (Madrid, 2005), La cura dels animals: menescals i menescalia a la València medieval (Catarroja, 2009), Una ciutat medieval en cerca de la salut (Xàtiva, 1250-1510) (Catarroja-Xàtiva, 2019) i L’Hospital, la dona i el capellà. Sant Andreu de Mallorca (1230-1445) (Catarroja-Palma, 2022).
Gabriel Ensenyat Pujol és Catedràtic de la Universitat de les Illes Balears, al Departament de Filologia Catalana i Lingüística General. Doctor en Història Medieval (1990), és especialista en història política, cultural i literària de l´edat mitjana. És autor o coautor de 26 llibres o capítols de llibre sobre aquestes matèries, referits tant a estudis com a edicions de textos. Així mateix, ha publicat una setantena d’articles d´investigació en revistes especialitzades i, també, més de 40 ponències i comunicacions a congressos. És «magister» de la «Maioricensis Schola Lullistica» i premi «Emili Darder» per part de l’Obra Cultural Balear. Ha rebut el premi Joan Fuster d’assaig 2021. És autor dels llibres La reintegració de la Corona de Mallorca a la Corona d’Aragó (1343-1349) (Palma, 1997), Estudis sobre Ramon Llull (Palma, 2007), Jaume I, el rei que forjà una corona (Palma, 2008) i Fuster i els mallorquins. El debat identitari a la Mallorca tardofranquista (València, 2022).